Що таке заземлення?

У повсякденному житті рідко хто задається питанням - що таке заземлення і навіщо взагалі це потрібно? На побутовому рівні це поняття пояснити просто. Заземлення - це комплексні рішення для захисту підключених в розетку пристроїв від появи електричної напруги на них. Якщо заземлення в будинку зроблено правильно, воно може врятувати житло від загоряння після ударів блискавки і людське життя при виникненні надзвичайних ситуацій.

Про заземлення з точки зору фізики

Струм протікає по мережі між точками з різним електричним зарядом і різною величиною потенціалу. Для того щоб він виник в мережі, їх необхідно з'єднати провідником. Для розуміння, можна навести приклад дії розетки: в одному її гнізді напруга дорівнює 220 Вольт, а в сусідньому - 0 Вольт. Якщо замкнути їх в коло за допомогою приладу, то відразу з'являється струм. Так чому ж називається заземлення? Тому що заряд Землі дорівнює 0, завжди і для струму це найкращий провідник.

Як може вдарити струмом без заземлення?

Заземлення що це

Сама буденна ситуація з якою може зіткнутися кожен - це удар струмом при пошкодженні ізоляції проводів.

Якщо у будь-якого електричного приладу була пошкоджена ізоляція, то оголений провід напевно зачепить металеві деталі пристрою, таким чином зовнішня оболонка, припустимо, холодильника, моментально опиниться під напругою 220В. Людина, доторкнувшись до пристрою отримає електричний розряд.

Оскільки людина є хорошим провідником струму, він замкне собою електричне коло і сам постраждає від цього. Але, якщо людина не стикнеться з вологою і надіне гумове взуття, яка не є провідником, розряд для нього не буде таким небезпечним. На жаль, передбачити це неможливо і в більшості випадків людина беззахисна і вразлива проти сил і законів фізики.

Також, варто відзначити, що електрична напруга може збиратися на поверхні пристрою через його несправність або статичної електрики. Таке буває з офісною технікою. Якщо доторкнутися до такого приладу, людина отримає розряд, але без серйозних наслідків.

Щоб ліквідувати ймовірність отримання каліцтва від удару струмом, необхідно правильно виконати заземлення приладів. Тоді воно точно візьме на себе весь розряд.

Що таке заземлення, його мета і як його створити?

Дізнатися чи є в розетці заземлення чи ні можна наступним чином:

Розетки із заземленням і без заземлення відмінності

Заземленням ще можна назвати процес замикання металевих деталей пристроїв і землі. З'єднуються з абсолютним 0 ті складові приладів, які можуть вразити струмом при виникненні високої напруги на їх поверхні.

Метою заземлення є зведення до 0 ризику удару струмом людини в побутовій ситуації, що здатне вберегти йому життя і здоров'я.

Створити заземлення в заміському будинку можна і самостійно, головне - вивести струм не на людину, а в землю. Земля при будь-яких обставинах є більш благодатним провідником, ніж людське тіло. Тому налагодити заземлення - це завжди краще рішення.

Яким має бути безпечне заземлення?

Яким має бути заземлення

По-перше, воно не повинно бути саморобним, а по-друге, воно повинно забезпечити максимальну безпеку в приміщеннях, де працює багато електричних приладів - в квартирах, офісах.

У таких випадках в проводку, крім «фази» і «нуль», додається і кабель заземлення, який з'єднується з землею.

Не у всіх багатоквартирних будинках передбачено трьохпровідний кабель. Таким чином, жителі квартир не захищені повною мірою від перенапруги в мережі і удару струмом від приладу. Самостійно зробити заземлення у себе в квартирі можуть тільки жителі 1-2 поверхів. І навіть в цьому випадку не варто намагатися самому його спроектувати, а краще запросити професіоналів.

Оскільки майже у всіх приватних будинках і квартирах одночасно живиться від мережі досить велика кількість приладів, а найсучасніші з них не можна підключати без наявності заземлення в схемі електропроводки, створення правильного безпечного заземлення повинно стати пріоритетом кожного.

Написати відгук